top of page

Hari-Katha - Sielos slėpiniai (1-oji dalis) - Apie Sadhu-sangą


Pasistenkite suprasti, kad jei negyvename dvasinio gyvenimo, niekuo nesiskiriame nuo gyvūnų. Vieninteliai dalykai, kuriais užsiima gyvūnai, ar tai būtų katės, ar šunys, paukščiai, elniai, - miegas, maitinimasis, gynyba ir dauginimasis. Žmonės taip pat daro šiuos dalykus - kaip ir gyvūnai. Tačiau šventraščiuose aiškinama, kokia sėkmė aplanko tą, kuris ateina į Krišnos sąmonę ir praktikuoja atsidavimo tarnystę. Šrimad-Bhagavatam (10.51.53) teigiama:

bhavapavargo bhramato yada bhavej

janasya tarhy acyuta sat-samagamah

sat-sangamo yarhi tadaiva sad-gatau

paravarese tvayi jayate ratih

"Jei tas, kuris, blaškydamasis nuolat pasikartojančių gimimo ir mirties rate, pasiekia neregėtą sėkmę ir yra nebetoli išsivadavimo iš šio materialaus pasaulio, į jo gyvenimą ateina sadhu (šventasis asmuo) ir sadhu-sanga (šventoji šeima)."

Kaip galima sutikti sadhu? Šventraščiuose aiškinama, kad be bendravimo su šventuoju žmogumi jokie kiti metodai nepadės jums žengti dvasiniu keliu. Savo "Bhakti-rasamrita-sindhu" Šrila Rūpa Gosvamis sako: adau sraddha - "Tikėkite šventraščių ir sadhu nurodymais." Kita vertus, neatlikus dorybingų dvasiniųveiksmų (nesukaupus sukriti), sadhu sutikti neįmanoma, ir tvirto tikėjimo šventraščių nurodymais nebus. Sukriti kaupiama dviem būdais: sąmoningai (gjata) ir nesąmoningai (agjata). Jei jūs suvokiate šventraščių, sadhu, guru arba Tulasi (šventojo augalo) didybę ir šlovingumą ir tarnaujate kuriam nors iš jų, sąmoningai kaupiate sukriti (gjata-sukriti). Agjata reiškia "netyčia"-kai susiduriate su atsitiktinumu, ką nors atliekate tarsi netyčia. Pavyzdžiui, laistote savo sodo gėles, kartu nežinodami palaistote tarp kitų augalų "pasislėpusią" Tulasi. Taip irgi kaupiasi sukriti jūsų širdyje.

Po daugybės gyvenimų, kai jūsų sukriti subręsta, jūsų tikėjimas suveda jus su sadhu. Šrila Dživa Gosvamis pateikė puikų pavyzdį. Kartą pudžaris (atsidavusysis, kuris atlieka Dievybių garbinimo apeigas šventykloje) garbino Thakurdži (taip sanskrito kalba vadinama Dievybė), aukodamas jam ghee lempą. Paskui jis paliko šventyklos salę, tačiau pamiršo lempas, paliko jas ten. Tuo pat metu maža žiurkė įbėgo į šventyklos salę ir, ieškodama maisto, netyčia prisilietė prie ghee lempos ir užsidegė. Žiurkė ėmė voliotis ant grindų priešais Dievybę ir paliko savo kūną. Thakurdži nusprendė, kad žiurkė save paaukojo kaip ghee lempą, todėl ji sukaupė didžiulį sukriti kiekį ir atgimė žmogumi - princese. Kaip aš jau sakiau, siela, palikusi vieną kūną, pereina į kitą.

Kol kenčiate dėl praeities karmos, tol turite pasilikti tame kūne. Kai šiam gyvenimui skirta karma baigiasi, siela palieka kūną ir keliauja į kitą. Sąmoningai ar ne, jei jūs atliekate dvasinius veiksmus, kituose gyvenimuose gausite vis tobulesnį kūną ir pasieksite vis aukštesnį sąmonės lygį. Bhagavad-Gitoje Krišna sako Ardžunai: "Aš tau duosiu bhakti-jogą, kad tu galėtum tobulinti savo dvasinį gyvenimą. Aš tau suteiksiu visas sąlygas, kad tu galėtum atlikti bhadžaną ir sadhaną."

Taigi, tos žiurkės siela perėjo į prinesės kūną. Net būdama maža ta princesė garbino Dievybę su ghee lempa: liko stiprus įspūdis iš praeito gyvenimo. Kai jos sukriti subrendo, ji susitiko su labai aukšto lygio sadhu, tokiu kaip Narada Rišis. Galiausiai ta princesė pasiekė gyvenimo tobulumą: iškeliavo į Vaikuntha-dhamą.

sadhu-sanga sadhu-sanga sarva-sastre kaya

lava-matra sadhu-sange sarva-siddhi haya

(Caitanya Caritamrita, Madhya-lila, 22.054)

Visi Vedų šventraščiai, tarp jų Puranos ir Upanišados, šlovina bendravimą su sadhu. Net jei jūs susiksite su sadhu tik akimirkai, ar net pusei akimirkos, jūs vis tiek pasieksite tobulumą. Sadhu-sanga reiškia, kad jūs įdėmiai ir su tikėjimu klausotės hari-kathos (pasakojimų apie Krišną-Dievą), atliekate bhadžaną ir sadhaną ir kartojate Šventuosius Dievo Vardus. Nederėtų klausyti taip, kad pro vieną ausį įeitų, pro kitą išeitų. Taip elgiasi neprotingi žmonės. Išmintingas žmogus klausosi hari-kathos ausimis, saugo ją širdy ir įdeda į darbus, praktiką. Toks asmuo tikrai pasiekia tobulumą.


Naujausieji įkėlimai
Archyvas

© 2014 su Šrilos Gurudevo Malone. Kartokite Šventuosius Dievo Vardus ir būkite laimingi!

Harė Krišna Harė Krišna Krišna Krišna Harė Harė / Harė Rama Harė Rama Rama Rama Harė Harė

bottom of page