top of page

Purušottama-vrata-katha


Šiandien yra nepaprasta, ypatinga diena. Nuo šios dienos turime laikytis Purušottama-vratos (Purušottamos priesaikos) ir su ja susijusių taisyklių. Dar šis mėnuo Sanskritu vadinamas adhik mas vrata. Adhik reiškia „papildomas“, masa – „mėnuo“, t.y. švenčiamas „papildomas mėnuo.“ Turime laikytis šio mėnesio taisyklių taip pat, kaip ir per Karttika-vratą.

Gurudevas sakė, kad Karttikos mėnuo yra nepaprastas, nes jo valdančioji dievybė (karttik-masa adhištatri dėvata) yra Pati Šrimati Radhika, todėl Karttikos mėnuo dar vadinamas Radhikos mėnesiu. Lygiai taip pat adhika, arba Purušottama masa, yra Paties Šri Krišnos mėnuo – Jis yra šio mėnesio valdančioji dievybė. Gurudevas sakė, kad turime laikytis šių abiejų mėnesių taisyklių labai atidžiai. Šrimati Radhika labai patenkinta tais, kurie laikosi Purušottama-vratos, o Krišna džiaugiasi tais, kurie laikosi Karttika-vratos, (į kurią įeina ir) Urdža-vrata, Karttik-vrata, Urdžėšvari Šrimati Radhikos garbei.

Šrila Narottama dasa Thakura vienoje Savo giesmėje paaiškina: radha-namė ganė krišnačandra – jei šlovinate Šrimati Radhiką, Krišna yra labai patenkintas. Jei šlovinate Krišną, tuomet labai džiaugiasi Šrimati Radhika. Visi mūsų veiksmai turi būti skirti tam, kad suteiktume džiaugsmo Dieviškajai Porai, Radha-Krišnai.

Taigi, Šrimati Radhika labai džiaugsis tuo, kuris laikosi Purušottama masos, arba papildomo mėnesio, priesakų. Puruša+uttama=Purušottama. Puruša reiškia „aukščiausiąjį besimėgaujantį asmenį“. Krišna taip pat yra ir Puruša, aukščiausiasis besimėgaujantis asmuo, tačiau Jis apreiškia daugybę kitų formų, tarp kurių yra ir šios trys: Karanodakašaji Višnu, Garbhodakašaji Višnu ir Kširodakašaji Višnu. Todėl Krišna yra aukščiausiasis iš trijų Purušų, puruša-uttama, Purušottama – Jis kontroliuoja Karanodakašaji, Garbhodakašaji ir Kširodakašaji Višnu.

Šventraščiuose teigiama: Vjasadėva Gosvamipada apreiškė Vedas (posmas), ir jose apibūdinamos trys gyvųjų būtybių grupės. Trai-guna-višaja-vėda nistrai-gunjo bhavardžuna (Bhagavad-Gita, 2.45). Kadangi visos gyvosios būtybės yra skirtingos, jos yra linkusios į skirtingus dalykus: vienos į karma-margą (veiksmus, atliekamus tam tikriems rezultatams gauti), kitos – gjana-margą (kelią į mukti, išsivadavimą), o dar kitos nori žengti bhakti-margos (atsidavimo tarnystės Viešpačiui) keliu, tad Vedose aiškinama karma-marga, gjana-marga ir bhakti-marga. (posmas)

Pats Krišna pasakė Ardžunai: „Niekuomet netrikdyk tų, kurie linkę į karmą, gjaną ar bhakti, nes visos gyvosios būtybės atlieka veiksmus pagal tai, kokie įspūdžiai praeituose gyvenimuose buvo stipriausi, ir kam jos turi ruči, skonį. Tačiau tada, kai atlikdami karmą ir gjaną nebegaus vaisių, savaime atsigręš į bhakti, bhakti-margą.“ Todėl Vedose Vjasadėva Gosvamipada apibūdino karmą, gjaną ir bhakti.

Jei kalbėtume apie Vedas plačiau, ypač svarbios dvi jų raštų dalys: viena yra šruti, kita – smriti. Transcendentinė literatūra priklauso šruti ir smriti. Šastrose sakoma: (citata). Materialiame pasaulyje žmonės turi labai skirtingą ruči, arba skonį, polinkius – loka alokik vičara (posmas): vieni linkę į šruti-šastros taisyklių bei regulų laikymąsi, kiti vadovaujasi smriti šastros nurodymais. Tie, kurie laikosi šruti-šastros nurodymų, pasiekia tobulumą: vėdėra pratigja kahajė krišnakė (posmas) (Šri Čaitanja-čaritamrita, Madhja-lila,10.146). Vedose ypač pabrėžiama bhakti būtinybė. Smriti-šastroje kalbama apie materialius dalykus, visuomenės gerovę. Tokia sąlygotųjų sielų prigimtis.

Dživų adhikara yra dviejų tipų: karma-adhikara ir bhakti-adhikara.

Karmiai nori atlikti karmą: tavat karmani kurvita na nirvidjėta javata (Šrimad-Bhagavatam 11.20.9). Šrimad-Bhagavatam taip teigiama: karmiai turi eiti karmos keliu tol, kol pavargsta nuo jos. Kai nusivils karma-marga, karmos keliu, paliks jį.

mat-katha-šravanadau va – kai jie klausysis krišna-kathos, bhagavad-kathos, paliks karmą ir ateis į bhakti.

Gyvosios būtybės, dživos, laikosi karma-margos ir gauna įvairius rezultatus: kartais gerus, kartais blogus, t.y. šubha-phala ir ašubha-phala.

Taigi, smartha ir paramartha. Smartha yra materialūs veiksmų rezultatai. Smartha brahmanai atlieka įvairius veiksmus ir gauna su jais susijusius materialius rezultatus, kurių dėka gali pakilti į aukštesniąsias, rojaus planetas. Paramartha yra susijusi su veiksmais, skirtais pasiaukojimo tarnystei Viešpačiui, ir tuo, kaip peržengti materialias planetas bei pasiekti Vaikunthą, Ajodhją, Dvaraką, Mathurą ir Goloką Vrindavaną.

Taigi grįžtame į adhika masą, papildomą mėnesį. Vaišnavams šis mėnuo labai svarbus. Papildomas Mėnulio metų mėnuo, adhika ar mol masa, Purušottama masa. Vedos kviečia šio pasaulio gyventojus atnaujinti savo ryšį su dvasine būtybe.

Iš Prakriti sukuriami šie elementai, panča-bhūta: žemė, vanduo, ugnis, oras ir eteris, taip pat protas (manasa), intelektas (buddhi), ego (aham), o už jų yra amžina dvasinė siela, atma.

Purušottama masa yra mėnuo, kuomet žmogaus kūną turinčios sielos gali prisiminti savo esmę ir pasiekti dvasinį tobulumą. Tai yra savęs tobulinimo ir suvokimo mėnuo, laikas, skirtas tik sielai, dvasiniam gyvenimui pažinti – niekam kitam. Šiuo metu ypač stiprus ryšys tarp žmonių, Žemės ir dangaus. Prašoma gerovės ir gausos.

Laikas yra labai vertinga dovana. Ramybė ir taika - ne buvimas ten, kur nėra triukšmo, problemų ar sunkaus darbo. Ramybė iš tiesų yra gebėjimas išlikti ramiam, paprastam ir nuoširdžiam triukšmo ir neramumų sukūryje. Jei mūsų netrikdo nei skausmas, nei malonumas, esame ramybėje. Viešpats palaimina mus šiuo adhika masa, todėl turime jo laikytis. Adhika masa ateina kas trejus metus, tad nedvejodami turime pasinaudoti šia galimybe. Tai labai svarbu mūsų gyvenimui.

Kokia yra astronominė šio mėnesio reikšmė?

Tradicinis Hindu kalendorius paremtas Mėnulio ciklu. Mėnulio mėnuo trunka apie 29,5 dienas. Saulės mėnuo – 30-31 dienas. Vienerius Saulės metus sudaro 365 dienos ir šešios minutės, tuo tarpu Mėnulio metai trunka 354 dienas. Taigi, kiekvienas Mėnulio mėnuo prasideda anksčiau nei Saulės, todėl tarp Saulės ir Mėnulio metų susidaro vienuolikos dienų vienos valandos 31-os minutės dvylikos sekundžiųd skirtumas. Tai yra mūsų šastrų skaičiavimai. Šis skirtumas per trejus metus padidėja tiek, kad susidaro dar vienas mėnuo. Tad abiejuose kalendoriuose atsiranda papildomas mėnuo - tryliktasis Mėnulio kalendoriaus mėnesis, vadinamas adhika masa.

Adhika masa yra pridedama per Amavasją ir Sūrja-sankranti. Būkite labai atidūs. Turi būti Sūrja Sankranti ir Amavasja tuo pačiu metu. Lygiai kaip adhika masa yra tik tada, kai Mėnulio metai pailgėja papildomu mėnesiu, dar yra Mėnulio metai, sutrumpėję vienu mėnesiu, kšaja masa. Du priešingi reiškiniai: adhika masa ir kšaja masa. Kšaja reiškia “sumažėjęs, pradingęs”. Tada Mėnulio metai trunka ne dvylika, bet vienuolika mėnesių. Šis reiškinys tikrai labai retas – nutinka tik kartą per 140 arba 190 metų. Kšaja masa. Adhika masa ateina daug dažniau – kas trejus metus.

Kai tik nėra vienos sankranti per mėnesį, tada yra adhika masa. Kai viename mėnesyje atsiranda dvi Sankranti, susidaro Mėnulio metai be vieno mėnesio, kšaja masa. Štai truputis matematinių skaičiavimų, kaip atsiranda adhika masa ir kšaja masa.

Svarbu, kad suprastumėte, jog adhika masa atsiranda kas trejus metus, o kšaja masa – kas 140-190 metų.

Pasistenkite suprasti: Mėnuliui reikia 27,3 dienų savo orbitai aplink Žemę apskrieti. Žemė apskrieja savo orbitą aplink Saulę per 365,24 dienas. Žemės skriejimo greitis yra 29,79 km/s. Per 27,3 dienas Žemė ir Mėnulis kaip Sistema pajuda apie 1/12 savo kelio aplink Saulę, tačiau kad Mėnulis užbaigtų ciklą nuo vienos pilnaties iki kitos, jam reikia papildomų 2,2 dienų. Taip yra dėl Žemės orbitos apie Saulę kreivės. Nors Mėnulis visiškai apskrieja aplink Žemę per 27,3 dienas, tam, kad susilygiuotų su Žeme ir Saule ir užbaigtų savo fazių ciklą iki pilnaties, skrieja papildomas 2,2 dienas, tad visas ciklas trunka 29,5 dienos, kurios ir sudaro Mėnulio mėnesį, o Mėnulio metus - 354,3 dienos. Taip atsiranda 10,8 dienų skirtumas tarp Mėnulio ir Saulės metų.

Vašištha-siddhanta taip paaiškina adhika masos atsiradimą kas 32 mėnesius 16 dienų tris valandas dvylika minučių. Taip skaičiuojama. Kšaja masai pirmą kartą pasirodžius per 141-erius metus, kitą kartą ji ateis tik po 190-ies metų. Vašištha-siddhanta šastrose paaiškinama: (posmas). Šio posmo esmė yra ta, kad mėnuo, kuriame nėra Sūrja sankranti, vadinamas adhika masa; mėnuo, kuriame yra dvi sankranti, vadinamas kšaja masa.

Šastrose adhika masa apibūdinama taip: (posmas). Smriti šastrose paaiškinta, kad per adhika masa nevalia atlikti kamja-karmos, veiksmų, skirtų juslių tenkinimui. Į kamja-karmą įtraukta vedybų ceremonija. Neturėtumėte tuoktis adhika masos metu. Santuoka priskiriama prie kamja-karmos. Taip pat nedera statyti naujų namų, tačiau galima pastatydinti naują šventyklą – tai jau nėra kamja-karma. Nevalia pirkti naujų papuošalų, mašinų ir panašiai, nes visa tai yra kamja-karma. Tačiau viską, kas skirta Krišnai, galite ir turite daryti. Taip teigiama šastrose.

Šis mėnuo labai svarbus. Daugybė žmonių jo metu skaito šastras, ypač Šrimad-Bhagavatam arba Čaitanja-čaritamritą. Kasdien turite skaityti šiuos šventraščius. Per Purušottamos mėnesį, jei nuvyktumėte į Indiją, pamatytumėte, kad kasdien vyksta Bhagavad-Saptaha, ypač Mathuroje ir Vrindavane, prie Giriradžo Govardhano. Ten rengiama Bhagavat-Saptaha. Visa mėnesį skaitoma ir šlovinama Šrimad-Bhagavatam. Tai yra vadinama Bhagavat-Saptaha.

Skaitant ir klausantis gaunama labai daug naudos. Yra daugybė istorijų, užrašytų mūsų šastrose, ypač Bhavišja Puranoje, šlovinančių Purušottama masą, adhika masą.

Pagal savo galimybes turite keltis labai anksti ryte, per brahma-muhūrtą. Bhavišja Puranoje aiškinama, kaip turite laikytis šio Purušottamos mėnesio. Čia taip pat minima, kad reikia pasninkauti, valgyti tik kartą per dieną, žinoma, pagal jūsų fizines galimybes. Atlikite bhadžaną ir sadhaną po mūsų Viašnavų prieglobsčiu, ypač – sukartokite vieną lakhą (64 ratus) šventųjų vardų. Tai labai svarbu. Ir būtinai turite skaityti tokius šventraščius kaip Šrimad-Bhagavatam ar Šri Čaitanja-čaritamrita, ir laikytis kitų nurodymų.

Šis mėnuo yra labai svarbus, ypatingas, nes Pats Viešpats Krišna yra jo dominuojančioji dievybė. Kiekvieną šio mėnesio dieną giedokite Šri Nanda-nandanaštaką ir Šrimati Radhikos Kada karišjasiha mam kripa-katakša-bhadžanam. Nuolat atminkite ir garbinkite savo Thakurdži ir Giriradžą Govardhaną, maudykitės šventosiose upėse: Gangoje, Jamunoje, Sarasvati. Jei negyvenate prie šių upių, tuomet pagerbkite jas mintyse, prisiminkite jų vardus. Kasdien turite daryti šiuos dalykus.

Yra daugybė legendų ir įdomių istorijų, susijusių su adhika masa (papildomas mėnuo), šastrose dar vadinamu Purušottama Masa. Mėnulio metai turi dvylika mėnesių, ir tada Saulės bei Mėnulio metai ir jų laikai sutampa.

Kiekvienas mėnuo turi savo valdančiąją dievybę, adhištatri-dėvatą, tad kas yra ši dievybė per adhik masą?

Kai Brahmadži sukūrė adhik masą, nebuvo nė vienos dievybės, kuri valdytų šį mėnesį – visi atmetė adhik masą, mal masą. Mal reiškia „nereikšmingas ir purvinas“. Tad niekas negerbė šio mėnesio. Remiantis smarta brahmanų supratimu, kai Brahmadži apreiškė šį mėnesį, mal mas, visos dievybės atstūmė jį: „Tu neliečiamas“ ir išvarė kuo toliau.

Tada labai nusiminęs adhik mas atėjo pas Brahmadži ir paklausė: „Tu mane sukūrei, bet niekas manęs nepriima. Kitos dievybės mane muša, išvaro. Kur man eiti?“

Brahmadži atsakė: „Turi klausti Šri Višnu. Jis išspręs visas tavo problemas“. Tada mal mas atėjo priešais Viešpatį Višnu, ir Jis adhika masą nuramino: „Hė, mal mas, nesirūpink. Aš Pats būsiu tavo valdančioji dievybė, ir tave gerbs visų kitų mėnesių dievybės. Mano vardas – Purušottama, ir Aš būsiu tavo valdančioji dievybė“. Kai Viešpats Višnu suteikė mal masai Savo prieglobstį, visų kitų mėnesių valdančiosios dievybės ėmė reikšti jam pagarbą.

Tačiau smarta brahmanai galvoja: „Tu esi mal“, mal taip pat reiškia „išmatas“, tai, kas yra nekenčiama. Smarta brahmanai taip manė ir todėl, kad tą mėnesį jie negali rinkti jokių pinigų, šastros draudžia atlikti ugnies pūdžą, o jei jie negali atlikti jokio aukojimo ar vedybų ceremonijos, kaip gaus pinigų? Todėl jie mano, kad šis mėnuo yra beprasmis ir pavadino jį mol mas, tačiau Viešpats Višnu suteikė jam Savo prieglobstį ir taip šis mėnuo tapo nuostabiausiu brangakmeniu tarp kitų mėnesių, masa-širomani.

O Vaišnavai gerbia šį mėnesį kaip patį Višnu. Šastrose teigiama, kad tas, kas randa Šri Višnu prieglobstį yra aukščiausias ir geriausias. Šrimad-Bhagavatam irgi teigiama: tas, kas kartoja šventąjį vardą yra aukčiau už brahmanas.

aho bata šva-pačo‘ to garijan

jadž-džihvagrė vartatė nama tubhjam

tėpus tapas tė džuhuvuh sasnur arja

brahmanūčūr nama grinanti jė tė

(Šrimad Bhagavatam 3.33.7)

Taip Šrimad-Bhagavatam šlovinami šventieji vardai. Tas, kas kartoja šventąjį vardą, net jei yra šunų valgytojas, yra aukščiau už samavėdi-brahmaną. Tas, kas randa Šri Višnu lotoso pėdų prieglobstį, yra aukščiau už kitus: (posmas).

Tačiau smarta brahmanų suvokimas yra tas, kad mal masa yra labai nereikšmingas ir neliečiamas. Bet kai jis atsidavė Viešpaties Višnu lotoso pėdoms, tapo aukščiausiu ir geriausiu mėnesiu iš visų, tarytum brangakmeniu tarp kitų mėnesių.

Remiantis Vaišnavų filosofija šis papildomas mėnuo turi būti garbinamas kaip Purušottama, todėl vadinamas Purušottama-vrata. Šiuo metu turite gyventi šventosiose vietose, ypač Džagannatha Puryje, dar žinomu kaip Purušottama Kšėtra.

Daugybę kartų laikėmės Purušottama-vratos su Gurudeva (Šrila Parama Gurudeva BV Narajana Gosvamiu Maharadža) Džaganntaha Puryje. Daugybė Vaišnavų taip pat buvo kartu su Gurudeva, regis, 2005-aisiais.

Yra istorija, susijusi su Purušottamos mėnesio šlove, kai senovės laikais gyvenęs karalius Nahuša, laikęsis Purušottama vratos, gavo Indros kūną. Tai reiškia, kad jei laikysitės Purušottama-vratos, gausite aukščiausias pozicijas rojinėse planetose, pavyzdžiui Indros.

Bet Vaišnavai netrokšta būti Indros vietoje. Vaišnavai netrokšta net mukti, išsivadavimo, tad ką kalbėti apie dangaus karaliaus pareigas. Tačiau Puranose pasakojama apie tą karalių Nahušą, kuris tinkamai laikėsi Purušottama-vratos ir todėl gavo Indros kūną bei su juo susijusias pareigas.

Kartą Lakšmi-dėvi paklausė Šri Hari: „Kaip atlikti adhika-masos pūdžą ir labdaros veiklą?“ Šri Hari atsakė, kad Jis Pats yra adhikos mėnesio dievas vardu Purušottama.

Per Purušottamos mėnesį daromi įvairūs geri darbai, pūnja-karma: (posmas). Šiame posme teigiama, kad tas, kuris keliasi prausiasi labai anksti ryte (brahma-muhūrta), patenka į dangų. Maghos mėnesį (vasaris-kovas), jei laikotės magha-vratos, keliatės ir prausiatės anksti rytą, pasiekiate dangų.

žodžiu Para-stri čia (tame posme) nurodoma Vrinda-dėvi. Tas, kas su Tulasi-mala ant kaklo prausiasi upėje ar Gangoje, pasiekia Vaikunthą.

Šiais posmais Pats Viešpats Višnu šlovina adhika-masą. Šį mėnesį aukojama vargšams, jiems duodama vaisių, ryžių – pagal galimybes.

Tačiau pati geriasia dovana yra skelbti hari-namą: Harė Krišna Harė Krišna Krišna Krišna Harė Harė/ Harė Rama Harė Rama Rama Rama Harė Harė.

tava kathamritam tapta-dživanam

kavibhir iditam kalmašapaham

šravana-mangalam šrimad atatam

bhuvi grinanti jė bhuri-da džanah

(Šrimad-Bhagavatam, 10.31.9)

Yra įvairiausių aukų ir dovanų, kurias galima teikti per Purušottamos mėnesį, bet geriausia iš jų yra Bhagavad-katha, krišna-katha. Tai labai svarbu. Kasdien turite kartoti šventuosius vardus ir skaityti Šrimad-Bhagavatam arba Čaitanja-čaritamritą.

Gyvenkite šventosiose vietose, ypač ten, kur Viešpats apreiškė Savo gimimą. Bhagavad-dhamoje: Mathuroje, Vrindavane, Giriradže Govardhane, Navadvipe.

Jei fiziškai negalite būti Giriradže Govardhane, Vradžoje, Vrindavane ar Navadvipe, gyvenkite ten mintyse. Prisiminkite Giriradžą Govardhaną, Radha-kundą, Šjama-kundą, Navadvipa-dhamą. Nuolat galvokite apie Krišnos žaidimus ir šlovinkite Giriradžą Govardhaną. Kasdien giedokite Giriradž Govardhanaštakam ir Jamunaštakam – labai svarbu. Taip pat kasdien turite nusimaudyti Jamunoje (posmas).

Kartą gyveno brahmanas vardu Kausika, kuris buvo džitėndrija (valdė savo jusles). Jis turėjo sūnų vardu Maitrėja, ir šis buvo priklausomas nuo alkoholio bei valdomas geismo (kamandha). Kartą Maitrėja miške, esančiame netoli Sourastros miesto, nužudė brahmaną ir pavogė visus jo pinigus. Kadangi buvo nužudytas brahmanas, sudegė visas Sourastros miestas. Šastrose teigiama: tas, kas nužudo brahmaną, turi kentėti pats, ir visas jo miestas sudegs.

Kadangi nužudė brahmaną, Maitrėją pasiėmė Jamadhutos, kurie jį ištrėmė į Krumikunda Naraką, labai galingą Naraką, kur kirminai graužia kūną. Maitrėja pragare praleido daugiau nei 10 000 metų. Tik po ilgo laiko Maitrėjos tėvas Kausika išanalizavo visa šruti ir galiausiai surado būdą išsivaduoti nuo brahmahatja pariharos.

Kausika laikėsi adhika-masa-vratos ir taip išlaisvino savo sūnų iš Narakos. Taip pat, jei tinkamai laikomasi Adhikamsa-vratos, brahma-hatja doša panaikinama.

Šastrose teigiama: jei laikysitės Purušottama-vratos, visos jūsų giminės kartos, atlikusios daug nuodėmingų veiksmų, bus išvaduotos iš Narakos (pragaro).

Šis masa yra labai galingas. “brahmahatja parihara” (posmas) reiškia brahmano, motinos, tėvo, karvių nužudymą, už kurį susilaukiama atitinkamų pasekmių. Tačiau visa tai panaikinama, jei tiesiog laikotės Purušottama-vratos.

Purušottama-vrata yra labai galinga, bet negalima šiuo metu daryti blogų darbų. Šis mėnesis turi būti brahmačarja. Vieną mėnesį susituokę žmonės, brahmačariai, sannjasiai labai atidžiai laikosi brahmačarjos.

Šis mėnuo tikrai labai svarbus. Dabar ypač svarbu kasdien kartoti Gopala-mantrą, Gajatri-mantras. Jei įmanoma, prie upės ar kitoje šventoje vietoje, ar priešais Thakurdži, guru ir Krišną. Gopala mantros turite sukartoti bent 108 kartus.

Jei yra galimybė, kasdien dalyvaukite mangala-arati. Jei šventykla arti, joje kartokite Gajatri-mantras.

Jei šventyklos arti nėra, atsisėskite priešais altorėlį, Thakurdži savo namuose ir kartokite šventuosius vardus bei Gajatri-mantras.

Šastrose sakoma: jei laikysitės šio mėnesio įžadų, gausite rezultatus, prilygstančius tūkstančiams jagjų (deginamųjų aukojimų), ir daugiau nebegimsite šiame materialiame pasaulyje (posmas).

Gimimo-mirties ciklas bus baigtas. Sąmoningai ar nesąmoningai laikydamiesi šios vratos gausite dvasinės naudos. Šį mėnesį turite kontroliuoti savo pyktį, ant nieko nepykite.

Pykčio kontrolė labai svarbi. Niekada nebendraukite su blogais žmonėmis ir visada prisiminkite guru ir Krišną. Pasistenkite perskaityti Višnu sahasra-namą ir Šrimad-Bhagavatam kasdien, kartokite Nrisimha-mantrą. Ji yra ypač galinga ši mėnesį, kaip ir Gopala-mantra, kama-gajatri. Garbinkite savo Thakurdži su 16 parafernalijų. Ypač svarbu kasdien paaukoti dipa-daną, t.y. pasiūlyti ghi lempą dievybei pūdžos metu, taip pat kaip Karttikoje. Jei ne triskart, tai bent vienąkart per dieną per Thakurdži pūdžą paaukokite ghi lempą. Tai labai svarbu.

Laikykitės šio mėnesio įžadų, atlikite sadhaną ir bhadžaną, giedokite, ypač Krišna dėva bhavantam vandė, nes šis mėnesis yra Purušottamos, taip pat Radhe Džaja džaja Madhava dajitė.

Prisiminkite ir šią mantrą:

om asato ma satgamaja

tamaso ma džjotir gamaja

om šanti šanti šanti

Gaura Prėmanandė! Hari Hari bol!


Naujausieji įkėlimai
Archyvas

© 2014 su Šrilos Gurudevo Malone. Kartokite Šventuosius Dievo Vardus ir būkite laimingi!

Harė Krišna Harė Krišna Krišna Krišna Harė Harė / Harė Rama Harė Rama Rama Rama Harė Harė

bottom of page