top of page

Nuo hatha iki bhakti-jogos


Šią nuostabią paskaitą Šrila Gurudeva skaitė praktikuojantiems hatha-jogą Espirito Santo (Brazilija), 2012-ųjų sausį.

Nuoroda: https://www.youtube.com/watch?v=8qVm1N89fGQ

Džaja Šrila Gurudeva!

Džiaugiuosi atvykęs į šį jogos centrą. Susirinkome tiesiog padiskutuoti apie jogą.

Joga yra sanskrito žodis, reiškiantis "ryšį". Tarkim, skrydžiai. Jei norite nuvykti į San Paulo (vieną Brazilijos miestų), greičiausiai nepavyks rasti tiesioginio skrydžio, tad skrendate į Belo Horizonte (kitą Brazilijos miestą), kuris turi tiesioginį ryšį su San Paulo, ir iš ten skrendate į norimą pasiekti miestą. Tai yra "ryšys".

Ryšys reiškia, kad yra du ar keli dalykai, kurie tarpusavyje susijungę. Lygiai taip ir joga yra jungtis tarp sielos ir Supersielos.

Šventraščiuose apibūdinamos ir paaiškinamos skirtingos jogos. Šrimad Bhagavad-Gitoje Krišna Ardžunai papasakoja apie 18 jogų.

Ar teko girdėti apie Gitą? Joje Krišna duoda Ardžunai tam tikrus nurodymus, vadinamus Gita-Upanišada.

Tiksliau, tai viena Mahabharatos dalių. Indija turi du epus: Ramajaną ir Mahabharatą.

Žodis "mahabharata" reiškia: "maha" - "didis", "bharat" - "Indija". Taigi, epo pavadinimas - "Didžioji Indija". Šrimad Bhagavad-Gita yra viena Mahabharatos dalių.

Kurukšetros mūšio lauke Krišna davė tam tikrus nurodymus Ardžunai, Gitą-Upanišadą.

Krišna paaiškino Ardžunai, kaip susikoncentruoti į Viešpatį. Gitoje yra 18 skyrių, kurių kiekvienas pavadintas tam tikros jogos vardu. Krišna, Šri Bhagavanas, per 18 skyrių apibūdina 18 skirtingų jogų: karma-jogą, gjana-jogą, bhakti-jogą, radža-jogą ir t.t. Hatha, ar radža-joga, kurią praktikuojate, irgi yra apibūdinta.

Patandžalis Rišis yra didis šventasis, suvokęs, kaip susitelkti į Viešpatį. Tačiau jei jūsų sveikata prasta, sunku tai padaryti.

Todėl jis apreiškė hatha-jogą, kurios pagalba galima pagerinti ir sustiprinti sveikatą. Jei jūsų sveikata prasta, protas irgi išsiblaškęs. Jei jums skauda nugarą, negalite galvoti apie Dievą. Jei kur nors jaučiate skausmą ir sėdatės medituoti į Viešpatį, jūsų protas nukryps ten, kur yra skausmas.

Šis kūnas vadinamas "ligų šventykla". Vedos labai aiškiai sako: "Šis kūnas yra ligų šventykla".

Kas yra be ligų šiame materialiame pasaulyje? Ligos sukelia tam tikrus defektus kūne. Jei nueisite pas gydytoją, jis būtinai suras tuos defektus, nes niekas materialiame pasaulyje nėra laisvas nuo ligų.

Ligų yra įvairių: protinių - protas išsiblaškęs, ypač jei kūne jaučiate skausmą, nebegalite sutelkti dėmesio ir panašiai... Tokia materialaus pasaulio prigimtis.

Štai kodėl Ajurveda labai aiškiai sako: "Šis kūnas yra ligų šventykla".

Šiame kūne yra daugybė sąnarių, kuriuos ima labai skaudėti senatvėje. Todėl Patandžalis Rišis pirmiausia paaiškina, kaip asanų pagalba galima turėti ir palaikyti gerą sveikatos būklę.

"Asana" reiškia "sėdėti" ir paskui susikoncentruoti į Dievą.

Iš tikrųjų šios asanos, ši joga kilo iš Viešpaties Šivos: Jis pirmasis pradėjo medituoti į Dievą sėdėdamas.

Taigi, Patandžalis Rišis parašė knygą pavadinimu "Patandžali Joga Daršana". Labai gražus daršanas ten yra. Iš esmės jis pirmiausia paaiškina, kaip taisyklingai sėdėti, išgydyti kūną nuo ligų, ir tada - kaip sutelkti dėmesį į Viešpatį.

Šrimad Bhagavad-Gitoje Krišna taip pat paaiškina šią jogą, radža, arba hatha, jogą.

Kai kontroliuojate protą, tada ir juslės valdomos. Visos mūsų juslės linkusios ieškoti pasitenkinimo: mūsų akys, nosis, rankos natūraliai linkusios siekti pasitenkinimo. Akys užkliūva už gražių daiktų, nosis nori užuosti skaniai kvepiančius dalykus, liežuvis - ragauti, oda - liesti: "tai karšta, čia šalta, čia-švelnu".

Tačiau šios juslės sujungtos su protu. Pačios akys negali matyti. Kai akys sujungtos su protu, gali matyti. Pačios kojos negali judėti. Galite vaikščioti tik todėl, kad tarp jūsų proto ir kojų yra ryšys.

Todėl šastrose (šventraščiuose) paaiškinama, kaip kontroliuoti protą, tačiau tai yra labai sunku.

Ardžuna tarė Krišnai (posmas): "Mano drauge Krišna, mano protas labai neramus."

Mūsų protas nuolat nerimsta (citata): "Protas yra išsiblaškęs lyg vėjas." Nėra paprasta valdyti protą. Nors jūsų kūnas čia, protas gali labai greitai apkliauti visą pasaulį be bilieto, paso ar vizos. Jūs net sąmoningai nesuvokiate, tačiau protas greitai nukeliauja į Angliją, Ameriką ir vėl grįžta į Braziliją, ir vėl krypsta šen bei ten. Jūsų protas kartais galvoja gerus, kartais blogus dalykus. Kartais protas toks neramus, kad jūs negalite užmigti. Tai svarbu: mes norime miegoti, tačiau neramus protas neleidžia. "Kas nutiko?" Jei kas nors nutinka namuose ar su draugais, jau sunku užmigti. Nežinote, kur klaidžioja jūsų protas, šen bei ten, ir patys pamirštate, apie ką galvojate: "Apie ką aš kątik galvojau?" Kartais tarsi einame iš proto: "Ką daryti? Ką daryti?" Kartais pagalvojate apie savižudybę: "Šis gyvenimas beprasmis..." Labai išsiblaškęs protas.

Bhagavad-Gitoje Krišna pasakė Ardžunai: "Aš tau paaiškinsiu, kaip suvaldyti protą." Jei nevaldote proto, negalite suvaldyti juslių ir niekada neatrasite laimės bei ramybės.

Galvoje yra dvi pusės: kairė ir dešinė. Smegenyse aptinkamos keturių rūšių bangos: alfa, beta, delta ir teta.

Delta bangos "nori" pasilikti vienos. Todėl kitoje pusėje alfa, beta ir teta bangos "pasilieka" kartu vienoje vietoje ir nuolat viena kitą trukdo, "ginčijasi". Jei studijuojate psichologiją, suprantate, apie ką kalbu.

Psichologija aiškina, kad dešinėje jūsų smegenų pusėje veikia trijų rūsių bengos: alfa, beta, teta, kairėje - delta. Tai labai plati tema, tačiau aptariame tik pagrindus. Kai mąstote, automatiškai jūsų kairioji ranka liečia kairę galvos pusę. Gydytojai, teisininkai, kai turi priimti sprendimus, jų ranka automatiškai juda taip (rodo judesį link galvos kairės pusės), nes kairėje galvos pusėje dominuoja delta bangos, ir kai kairiąja ranka paremiate kairę galvos pusę, delta bangos persikelia į dešinę galvos pusę ir "nuramina" tas tris bangas (alfa, beta ir teta), kurios sukelia daug šurmulio. Delta bangos sušvelnina šių trijų bangų veikimą.

Galite patys išbandyti: kai jūsų protas bus labai neramus, atsisėskite, suglauskite rodomąjį ir vidurinįjį kairiosios rankos pirštus ir pridėkite prie kairiosios galvos pusės. Pastebėsite, kad protas nurimsta. Jei jums sunku užmigti, padarykite šį pratimą, ir protas bus ramesnis. Tokia psichologija, jei studijuojate šį dalyką, viskas ten labai detaliai paaiškinta.

Šrimad Bhagavad-Gitos šeštame skyriuje Krišna paaiškina Ardžunai, kaip jogai nuramina ir sutelkia protą. Jei negalite kontroliuoti savo proto, nesijaučiate laimingi.

Dėl to, kad protas nevaldomas, kyla geismas, pyktis ir kiti jausmai, kurie dar labiau sutrikdo protą. Tai labai svarbu: tas, kuris nekontroliuoja proto, yra tikrai nelaimingas, ir jo gyvenimas labai sunkus.

Turbūt matėte per televiziją ar skaitėte laikraštyje apie vieną žmogų, kuris jau beveik buvo tapęs Prancūzijos prezidentu, tačiau dabar yra kalėjime. Prieš šešis ar septynis mėnesius jis pakliuvo į vieną Amerikos kalėjimų, nes nevaldė savo geismo ir todėl padarė kažką negero.

Kaip asmuo, nevaldantis proto, gali valdyti visą šalį? Pasistenkite suprasti: jei jūs nekontroliuojate savo paties proto, kaip galite valdyti tūkstančius žmonių? Prezidentas yra asmuo, valdantis šalį. Tačiau jei jis nesugeba valdyti proto, tikrai nesugebės valdyti visos valstybės.

Taigi, Bhagavad-Gitos šeštame skyriuje paaiškinama, kaip jogai valdo savo protą.

Grįžkime prie mūsų temos. Ardžuna paklausė Krišnos: "Mano protas toks neramus, kaip jį nuraminti?"

Anksčiau paaiškinau, kaip valdyti protą, naudojantis psichologijos žiniomis, tačiau Šrimad Bhagavad-Gitoje aiškinama, kaip tai padaryti iš dvasinės pusės.

Tada Krišna nurodė labai paprastą būdą protui valdyti.

Yra du būdai protui kontroliuoti:

(citata)

Krišna pamini du sanskrito žodžius: "abhyasa" - "nuolat praktikuoti" ir "vairagya" - "atsižadėti".

Kadangi juslės visuomet ieško pasitenkinimo, turite jas vėl sugrąžinti į vietą, nuraminti. Juslės visuomet nori pasitenkinimo, todėl turite valdyti savo protą. Vairagja reiškia: "Aš to nebedarysiu!"

Pateiksiu jums pavyzdį: jūsų liežuvis nori saldumynų, tačiau sergate diabetu. Jūs labai geidžiate cukraus, saldumynų, jūsų liežuvis galvoja: "Aš noriu paragauti ko nors saldaus!" Ką darysite? Susivaldysite ir nevalgysite cukraus, kad ir kaip to norėtumėte.

Taip jūs per prievartą atsižadate norimų dalykų. Nors mūsų juslės trokšta būti patenkintos, mes jas valdome. Tai vadinama vairagja arba abjasa - nuolat treniruotis, vėl ir vėl valdytis.

Tad Krišna sako Ardžunai, kad protui valdyti galimi du būdai: pratybos ir atsižadėjimas, ir tai tikrai nėra paprasta.

Galiausiai Krišna apibūdino bhakti-jogą: "Jei praktikuosi bhakti-jogą, labai lengvai suvaldysi protą ir jusles".

(posmas)

Krišna sako: "Aš esu Aukščiausiasis Dievo Asmuo, Bhagavanas, kurio Lotoso Pėdas tu turi garbinti."

(posmas)

"Tiesiog lenkis Man, praktikuok bhakti ir visiškai Man atsiduok. Užtikrinu: Aš tave išlaisvinsiu iš materialios egzistencijos vandenyno."

(posmas)

"Aš esu Aukščiausiasis Dievo Asmuo, Bhagavanas, tiesiog atsiduok Man, ir išlaisvinsiu tave iš materialios būties vandenyno" ir "Aš esu Aukščiausiasis visų juslių valdovas".Tad ką daryti šioje Kali-jugoje? Paprasčiausiai kartokite Šventuosius Dievo Vardus, ir jūsų protas bus susitelkęs. Ir dar, jūs atrasite tikrąją laimę. Tai labai paprastas procesas.

HARĖ KRIŠNA HARĖ KRIŠNA KRIŠNA KRIŠNA HARĖ HARĖ

HARĖ RAMA HARĖ RAMA RAMA RAMA HARĖ HARĖ

Prašau kiekvieno: nepagailėkite vienos sekundės ir sugiedokite Šventuosius Dievo Vardus, plodami delnais. Gausite labai gražų rezultatą, naudą, ir jūsų protas nusiramins.

Tiesiog nuolat kartokite Šventuosius Dievo Vardus, ir būsite labai laimingi.

HARĖ KRIŠNA HARĖ KRIŠNA KRIŠNA KRIŠNA HARĖ HARĖ

HARĖ RAMA HARĖ RAMA RAMA RAMA HARĖ HARĖ

Tai yra transcendentiniai, dvasiniai garsai. Jei domitės fizika, akustika, žinote šias sąvokas: yra garsų grupė, priklausanti materialių garsų kategorijai, ir yra kita grupė, priklausanti transcendentinių, nežemiškų garsų kategorijai.

Visą pasaulį valdo garsas. Karaliai ir prezidentai duoda įsakymus savo pavaldiniams per garsą, sklindantį iš jų lūpų. Armijos vadas kalba garsais. Materialiame pasaulyje viską valdo garsas.

Karalius, prezidentas, bet kuris asmuo gali kontroliuoti aplinką garso pagalba. Mokytojas moko garso pagalba, mokiniai klausosi. Garsas materialiame pasaulyje yra labai galingas. Garsu galima suteikti laimės arba įskaudinti. Jei aš jums sakysiu gerus žodžius, jūsų širdis bus pamaloninta, džiaugsis. Jei kalbėsiu šiurkščiai, jūsų širdis bus nepatenkinta, pikta. Pakanka vien garso, kad jūsų prote kiltų įvairios mintys bei emocijos. Tačiau materialus garsas tepasiekia jūsų kūną ir protą, o transcendentinis garsas tiesiogiai pasiekia sielą ir jai teikia laimę.

Tad Šventasis Dievo Vardas yra transcendentinis garsas, turintis kūrimo potencialą, todėl suteikia jūsų sielai, atmai, laimę. Taigi, jei kartosite transcendentinius garsus - Šventuosius Dievo Vardus - ir siela, ir kūnas bus laimingi. Į jūsų gyvenimą tiek laimės ateis. Mūsų ačarjos sako: "Kartokite Šventuosius Dievo Vardus ir būkite laimingi".

HARĖ KRIŠNA HARĖ KRIŠNA KRIŠNA KRIŠNA HARĖ HARĖ

HARĖ RAMA HARĖ RAMA RAMA RAMA HARĖ HARĖ

Prašau pažvelgti į savo delnus. Ką matome? Linijas, raukšles, įvairius raštus. Visų žmonių delno linijos labai skirtingos, kas jas sukūrė? Ką reiškia šios linijos? Juk kyla tokių klausimų.

Biblijoje labai aiškiai sakoma, kad Dievas yra vienas, ne daugybė dievų. Dievas yra vienas, ir visi mes esame Jo sūnūs bei dukterys. Tad jei Dievas yra visų mūsų vienas Tėvas, kodėl Jis sukūrė tiek skirtingų linijų delnuose? Iš tikrųjų ne Dievas sukūrė šias linijas. Jei Dievas būtų sukūręs šias linijas, visos turėtų būti vienodos, nes Dievas yra visų mūsų vienas Tėvas. Tad kas sukūrė šias linijas? Jūs patys!

Jei nueisite pas astrologą, jis paaiškins jums: čia gera linija, čia bloga, čia pinigų linija, čia gyvenimo - skirtingos linijos bus paaiškintos. Jei nueisite pas astrologą, jis jums daug ką paaiškins ir paims iš jūsų pinigų. Duos žiedą, pasakys padaryti tą ir aną, tačiau jūs irgi turėsite jam ką nors duoti, prarasite pinigų.

Aš nesu astrologas. Neatėjau čia nagrinėti jūsų delnų linijų. Šios linijos yra jūsų praeituose gyvenimuose atliktų veiksmų rezultatas ir parodo jūsų gerą ir blogą karmą.

Negalime išvengti praeityje atliktų veiksmų pasekmių. Jūs esate atsakingas už šias savo delnų linijas. T. y. jei darysite gerus darbus, turėsite daugiau gerų linijų, jei blogus - blogų, ir turėsite iškęsti šių veiksmų pasekmes.

Jūs žinote trečiąjį Niutono dėsnį: kiekvienas veiksmas turi tos pačios jėgos ir intensyvumo atoveiksmį.

Niekas nėra jūsų laimės ar nesėkmės kūrėjas išskyrus jus pačius.

Kartais jūs kaltinate kitus dėl savo nesėkmių, tačiau tai nėra teisinga. Visuomet prisiminkite trečiąjį Niutono dėsnį: kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį.

Tai reiškia, kad jei praeitame gyvenime kam nors kenkėte, šiame kas nors kenks jums. Priežasit-pasekmė. Negalite to išvengti. Jūsų delnų linijos yra praeityje atliktų veiksmų rezultatas. Šiame gyvenime arba mėgaujamės, arba kenčiame dėl jų.

Tačiau dvasinis gyvenimas kitoks. Dvasinis mokslas paaiškina, kaip sustabdyti karmą, tiek gerą, tiek blogą.

Dvasinis mokslas sako: jei kartosite Šventuosius Dievo Vardus ir plosite delnais, visos linijos išnyks, nes Šventieji Dievo Vardai yra tokie galingi, kad gali sunaikinti visą jūsų karmą. Tik Šventieji Dievo Vardai gali tai padaryti.

Antraip jūs ir vėl turėsite gimti ir mirti, gimti ir mirti, užstrigsite šiame nesibaigiančiame cikle...

Tiesiog kartokite Šventuosius Dievo Vardus, ir visa - tiek gera, tiek bloga - karma bus sunaikinta.

Štai žodis "meat" (iš anglų kalbos išvertus - "mėsa" - vert.past.) - "Me eat" , tai reiškia: "Jei aš tave valgysiu šiame gyvenime, kitame tu mane valgysi"... Jei ką nors nužudysite, kitame gyvenime pats būsite nužudytas. Kiekvienas veiksmas turi pasekmes.

Nesvarbu, tikite tuo ar ne, esate teistas ar ateistas, kiekvienas jūsų veiksmas turi pasekmes, už kurias jūs arba kentėsite, arba džiaugsitės.

Bhakti-joga yra procesas, kuris išlaisvina nuo visų pasekmių, karmos. Bhakti-joga tiesiog sako: "Kartokite Šventuosius Dievo Vardus, ir visa jūsų karma bus sunaikinta". Paprasčiausiai su tikėjimu kartokite Šventuosius Dievo Vardus:

HARĖ KRIŠNA HARĖ KRIŠNA KRIŠNA KRIŠNA HARĖ HARĖ

HARĖ RAMA HARĖ RAMA RAMA RAMA HARĖ HARĖ

Jay Srila Gurudeva ki Jay!


Naujausieji įkėlimai
Archyvas

© 2014 su Šrilos Gurudevo Malone. Kartokite Šventuosius Dievo Vardus ir būkite laimingi!

Harė Krišna Harė Krišna Krišna Krišna Harė Harė / Harė Rama Harė Rama Rama Rama Harė Harė

bottom of page